Wednesday, November 24, 2010

Palm Oil Fights Liver Disease

Ageless™ Bio-Optima Positive results being produced by Universiti Sains Malaysia (USM), the Malaysian Palm Oil Board (MPOB) & HOVID: Palm oil fights liver disease




Wednesday, November 17, 2010

Hovid Corporate Structure


  • Listed on the Main Board of Kuala Lumpur Stock Exchange
  • Manufacture more than 300 products and export to over 40 countries around the world
  • FIRST in the world to develop process for extracting valuable tocotrienols from palm oil
  • FIRST in the world to develop the self-emulsifying   “Bio-Optima” System effervescent tablets
  • FIRST in Malaysia to produce antibiotics in dispersible tablet form



Ageless™ Bio-Optima
(U.S. Patent No. 5,157,132)
Rapid and Consistent absorption up to 300% without dietary fats
Self-Emulsifying System
(U.S. Patent No. 6,596,306 B1)
Nutrisi yang baik menjamin kesihatan yang optimum
vitamin E tocotrienol

Call : 0199591714

Wednesday, November 10, 2010

Sawit Penawar Kanser Hati



Ketua Jabatan Biokimia Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Wan Zurinah Wan Ngah.
KELAPA SAWIT PENAWAR KENSER HATI
KANSER hati atau kanser hepar merupakan salah satu kanser yang paling sering ditemui dengan kadar 250,000 hingga sejuta pesakit setahun.
Berbanding negara Barat dan negara maju yang lain, Asia Timur serta Asia Tenggara mencatatkan jumlah pesakit tertinggi.
Situasi itu menjadikan usaha untuk mencari penawar kepada penyakit ini agak lesu kerana kajian lebih tertumpu ke arah mencari penyelesaian penyakit kanser yang lain seperti kanser payu dara, kanser tulang dan kanser kulit.
Bagaimanapun faktor itu memberikan kesedaran kepada Ketua Jabatan Biokimia Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Wan Zurinah Wan Ngah untuk ‘bertapa’ dalam makmalnya selama lapan tahun bagi mencari penawar kepada penyakit kanser hati yang menjadi masalah besar kepada masyarakat Asia.
Hasil usaha keras selama lapan tahun itu akhirnya membuahkan kejayaan apabila beliau berjaya membuktikan sigma tokotrienol yang terdapat dalam vitamin E dalam minyak kelapa sawit (‘palm vitee) mampu mengurangkan proses keterukan barah hati.
Ia merupakan pertemuan pertama seumpamanya di negara ini.
Pertemuan ini dibentangkan semasa menyampaikan syarahan perdana sempena pelantikan ke jawatan profesor bertajuk ‘Kesan Perlindungan Vitamin E Kelapa Sawit Ke Atas Kanser Hepar’ di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Sigma tokotrienol merupakan satu daripada lapan jenis vitamin E. Jenis vitamin E ini mempunyai taburan yang luas dalam tumbuhan umum, tetapi kurang dalam minyak sayuran kecuali minyak kelapa sawit.
Justeru itulah, kajian di makmal ini ditumpukan kepada sigma tokotrienol (sejenis tokotrienol yang terbanyak dalam kelapa sawit) dan perbandingan juga dilakukan dengan sejenis lagi vitamin E yang dikenali sebagai alfa tokoferol.
Kajian ke atas vitamin E dan kanser telah banyak dilakukan dengan menggunakan model haiwan dan kajian epidemiologi.
Dalam konteks ini, pelbagai jenis kanser telah dikaji termasuk kanser oral, gaster, kolon, pankreas, hati, kulit dan payu dara.
Bagaimanapun, sebelum ini, kajian yang dilakukan adalah menggunakan alfa tokoferol sebagai sumber vitamin E.
Di Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia (PORIM) sigma tokotrienol dikenal pasti sebagai sumber vitamin E untuk menghalang pembentukan sel barah payu dara.
Dalam melengkapkan kajian, Prof. Wan Zurinah menggunakan dua kaedah kajian praklinikal digunakan iaitu ‘in vitro’ dan ‘in vivo’.
Kajian ‘in vitro’ melibatkan kajian luaran di mana keberkesanan sigma tokotrienol terhadap sel kanser hati diuji dalam bekas kultur.
Kaedah ‘in vivo’ pula melibatkan penyuntikan sel barah ke dalam haiwan kajian iaitu tikus dan kemudiannya diberikan suplimen sigma tokotrienol.
Hasil kajian mendapati dengan dos rendah 30 mg/kg diet, alfa tokotrienol dapat mengurangkan keterukan proses keterukan barah hati dan lebih berkesan lagi jika suplimentasi dimulakan awal iaitu serentak atau empat minggu selepas barah dikesan.
Jika pembentukan kanser telah berkembang, pengambilan vitamin E ini kurang memberi kesan perlindungan. Bagaimanapun kesan perlindungan akan lebih ketara apabila pengambilan vitamin diteruskan sehingga sembilan bulan.
Menurut Prof. Wan Zurinah, hasil daripada penemuan ini telah membuahkan kepada penyelidikan-penyelidikan lain yang berkaitan.
Antaranya menurut beliau ialah melihat kesan Vitamin E ini ke atas manusia terutama mereka yang mempunyai risiko tinggi untuk menghadapi penyakit kanser hati seperti pesakit hepitatis B kronik.
Katanya, ini akan melibatkan kajian ‘Nutrition intervention trials’ yang selalunya melibatkan perbelanjaan yang sangat besar dan masa yang lama.
Di samping itu katanya, kajian lain yang boleh dilakukan ialah untuk melihat keperluan harian (RDA) vitamin E untuk orang normal dan pesakit.

Thursday, November 4, 2010

Tocotrienol - a Powerful Lipid Soluble Antioxidant

Tocotrienol - a Powerful Lipid Soluble Antioxidant


 

Tocotrienol is a member of the vitamin E family, but its unique chemical structure makes it up to 60 times stronger than tocopherol.* It is a powerful antioxidant with a superior ability to QUENCH and scavenge free radicals.


Protects the Skin from Oxidative Damage by UV/Ozone by accumulating in Strate-Corneum
Helps reduce Risk of Stroke
Helps maintain Healthy Cholesterol Level
Helps reverse Arterial Blockage in Carotid Stenosis Patients
A more potent Antioxidant (40-60 times) compared to Tocopherol
A more potent form of Vitamin E in preventing Neuronal Cell Death
Inhibits certain types of Cancer Cells especially Human Breast Cells
 
(U.S. Patent No. 5,157,132)
Rapid and Consistent absorption up to 300% without dietary fats
Self-Emulsifying System
(U.S. Patent No. 6,596,306 B1)
Nutrisi yang baik menjamin kesihatan yang optimum
vitamin E tocotrienol

Vitamin E Offers Powerful Protection Against Cataracts of the Eye

According to research, two-thirds of all Americans will have a cataract by age eighty-five. There is growing evidence that vitamin E may help to prevent this most common age-related vision problem. A cataract is a cloudy or opaque covering that grows over the lens of the eye, which can cause total or partial blindness. A cataract can distort vision by making objects look vague and fuzzy. If the cloudiness on the eye lens becomes so severe it hampers vision, the cataract must be surgically removed. Four million U.S. men and women have cataracts, and most people who have them are over the age of sixty. Cataracts are so commonplace in the United States that more than 10 percent of the Medicare budget is spent on cataract surgery.
In rare cases, a cataract may be caused by a genetic problem, but the overwhelming majority of cases are caused by cellular damage to the eye lens inflicted by exposure to ultraviolet and visible light. The lens of the eye is particularly susceptible to light-induced lipid and protein oxidation, a major factor in the majority of cases of cataracts. The lens contains proteins called crystallins, which, when damaged, can become irregular and refract light in the wrong way, thereby leading to cataract formation.
There are several reasons why I am optimistic that vitamin E may prove to be a useful tool in the prevention of cataracts of the eye. First, numerous animal studies have shown that vitamin E can arrest and reverse the development of cataracts symptoms and can protect the sensitive lens tissue from oxidative damage. Second, population studies have documented that people with low blood levels of antioxidants E, C, and carotenoids are more likely to develop cataracts than those with higher levels. The third, and perhaps the most persuasive, bit of evidence is a recent study that actually contrasted the self-reported consumption of supplements by 175 cataract-free patients over fifty-five to that of 175 patients of the same age group with cataracts. The cataract-free group used significantly more vitamins C and E than the group that already had developed cataracts. I think it is fair to say that even if vitamin E does not do the job alone, in combination with other network antioxidants it may offer powerful protection against cataracts of the eye.